EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Две компании търсят шистов газ в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Две компании търсят шистов газ в България

mail09:40 | 15.07.2010прегледи 2976 коментарикоментари 0


В Министерството на икономиката, енергетиката и туризма са подадени седем заявления за проучване на нефт и газ от две  чуждестранни компании в нефтения бизнес - Шеврон България  Холдинг Б.В. със седалище в Холандия и Интегрити Тауърс инк.,Тексас, САЩ, съобщава ведомството.
Първата компания е заявила интерес към две площи, а втората - към пет площи в Североизточна България.
Възможността "Шеврон" да направи проучване на находища на шистов газ в България бе обсъдена през април във Вашингтон, когато компанията беше поканена от министър Трайчо Трайков да дойде в страната ни, припомнят от министерството. Темата бе в основата на разговорите между министър Трайков и вицепрезидента на фирмата Ян Макдоналд в понеделник вечерта в София, в 
присъствието на посланика на САЩ Джеймс Уорлик.
В съответствие със заявения интерес от двете компании МИЕТ  започна съгласуване с останалите компетентни министерства -  МОСВ, МВР, МО, МК за откриване на конкурс и предоставяне на  разрешение за търсене, при ясни гаранции за живота и здравето на хората, националната сигурност и обществения ред. Тази  процедура се очаква да приключи в срок от един месец. Паралелно  с това се подготвят и проекти на решения на Министерския съвет  за откриване на конкурсни процедури за заявените площи. 
Производството за предоставяне на разрешение за търсене и  проучване се открива в тримесечен срок от подаване на  заявлението от заинтересованите лица.
Проучването и добивът на шистов газ е възможност за  алтернативни газови доставки, по която екипът на МИЕТ работи  систематично и целенасочено. Поскъпването на нефта и като  следствие - на природния газ, повишава интереса към  разработването на такива находища. Това е начин за реална  диверсификация на енергийните доставки и съвпада с един от  основните приоритети в стратегията за развитие на сектора -  насърчаване използването на местни ресурси, посочват от икономическото министерство.
За първи път фирма "Дайрект Петролеум България" регистрира  геоложко откритие на шистов газ на база сондиране в скални  комплекси. Счита се, че потенциалът на находището е значителен.  Промишлен добив на шистов газ може да се очаква след 5 до 10  години - такава оценка дават редица експерти, базирайки се на  сроковете за оценка на находище, избор на технология за добив,  изграждане на добивна и транспортна инфраструктура и т.н.
Газ от шисти (шистов газ) е газ в плътни скали. По състав не се различава от традиционния природен газ, но добивът му е различен. До момента в страната не са извършвани геоложки проучвания специално за шистов газ и има единствено косвени данни за наличието на залежи. В България потенциал за добив на шистов газ има в скални комплекси в централната северна част и в североизточната част на страната, се посочва в съобщението на МИЕТ.  

Добивът на шистов газ в България дава възможност за диверсификация, заяви  посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик на брифинг, на който представи американската компания "Шеврон",кандидатствала за разрешение от правителството за проучване на  терени за добив на алтернативното гориво в северна България. По думите на Уорлик, от находището може да се добият 25 милиарда кубически метра от гориво. Той допълни, че само за година България използва 5 милиарда кубически метра газ.
Дипломатът допълни, че новият енергиен източник може да промени изцяло енергийния пейзаж.Представители на компанията обясниха, че залежите на алтернативното гориво се намират на 2-4 хиляди метра под земята, което е достатъчно дълбоко, за да не се създаде опасност за подземните водни резервоари.От компанията не се ангажираха с прогноза за цената на добивания газ, тъй като на този етап става въпрос само за проучване, разрешение за което се очаква.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4253